THENERGO verwerft meerderheidsaandeel in de Duitse biomassaenergiegroep ENRO

Thenergo, een Belgisch bedrijf voor hernieuwbare energie, kondigt vandaag aan dat het een meerderheidsaandeel verwerft in ENRO AG, een Duits biomassaenergiebedrijf dat genoteerd staat op de Vrije Markt van de Frankfurtse Beurs.

Via een private plaatsing verkregen ENRO investeerders,één nieuw Thenergo-aandeel voor elke 2,25 ENRO-aandelen. Daarnaast kocht Thenergo op de beurs ongeveer 14% van de ENRO-aandelen aan een gemiddelde prijs van €3,7 per aandeel. Op basis van deze prijs wordt de waarde van ENRO geschat op ongeveer 14 miljoen euro.

ENRO heeft een operationele portfolio van 13,7 MWe (elektrisch) en 73 MWth (thermisch). Die behelst twee biomassa-WKK-installaties op houtafval en recent gekapt hout, samen goed voor 13,7 MW elektrisch en 23 MW thermisch vermogen. ENRO is bovendien mede-eigenaar van bedrijven die op basis van aardgas 50 MW thermisch vermogen verdelen aan industriële en residentiële klanten. De geproduceerde energie wordt verkocht via energiecontracten met een looptijd van 20 jaar.

In een commentaar op de acquisitie zei Kurt Alen, CEO van Thenergo: “De combinatie van Thenergo en ENRO is zowel op strategisch als operationeel vlak bijzonder logisch. Thenergo krijgt een stevige voet aan de grond in Duitsland, een van de meest voortvarende bedrijfsregio’s in Europa. De gedeelde expertise zal voor beide bedrijven resulteren in nieuwe inkomstenstromen en een diepgaande engineering know-how. Terwijl onze financiële slagkracht de projectenpijplijn van ENRO in Duitsland zal doen groeien, zal ENRO een verdere ontwikkeling van Thenergo in Duitsland en Centraal- en Oost-Europa bewerkstelligen.”

Hij voegt er nog aan toe: “Dit is een ongelooflijke opportuniteit om een vooraanstaande speler te worden in de snel evoluerende biomassaenergiemarkt in Europa. Dit partnership biedt een meerwaarde voor de businesspartners, werknemers en aandeelhouders van beide bedrijven.”

Thenergo verwacht dat het huidige ENRO-management de volledige operationele controle behoudt om WKK-biomassainstallaties voor industriële klanten en lokale gemeenschappen te ontwikkelen en te beheren. Het bedrijf vervolgt haar groeistrategie door organische groei, de omzetting van bestaande fossiele brandstofinstallaties naar biomassa, de ontwikkeling van nieuwe energieprojecten en door middel van projectacquisities.

Het Thenergo-ingenieursteam wordt nu versterkt met de know-how van de ENRO-ingenieurs op vlak van energieproductie volgens de Rankine-cycli (verhitting + stoomcyclus voor energieproductie). Samen met de uitgebreide ervaring van Thenergo op vlak van Otto Cycligebaseerde energieproductie ((bio)gas- en biodiesel motoren) zal het geïntegreerde ingenieursteam alle aspecten van energieproductie op basis van biomassa beheersen. De extra vaardigheden en know-how laten Thenergo toe om nog meer opportuniteiten op vlak van energieproductie in Europa uit te werken.

Dankzij de acquisitie zal Thenergo de groei en structuur van haar bestaande ondernemingsmodel kunnen versnellen, alsook haar omzet en inkomsten doen groeien. ENRO draagt bij tot de EBITDA in 2008 met €4 miljoen, op een geschatte totale omzet van €20 miljoen. De activa van ENRO werden eind 2006 op €35 miljoen geschat.

Perscontact

Voor meer persinformatie , een interview met Graham Fairbank, communicatieverantwoordelijke Thenergo, of beeldmateriaal, gelieve contact op te nemen met
graham.fairbank@thenergo.eu
Tel: +323 292 97 01

Over Thenergo

Thenergo, met zetel in Antwerpen (België), werd in 2002 opgericht en is een snel groeiende, volledig geïntegreerde en onafhankelijke ontwikkelaar en beheerder van projecten voor duurzame energie op
basis van biomassa, biogas en aardgas.

Thenergo brengt oplossingen en toegevoegde waarde voor de energiebehoeften van klanten, gaande van financiering en conceptontwerp tot energieverkoop en -handel op de Europese
stroommarkt. De recente acquisities van de Leysen Groep, Polargen en nu ook ENRO hebben het ondernemingsmodel van Thenergo aanzienlijk versterkt. Thenergo biedt nu de bedrijven en haar
industriepartners de synergieën om elk aspect van de waardeketen te verenigen.

Sinds 14 juni 2007 staat Thenergo op Alternext, Parijs genoteerd. (Ticker: ALTHE).
www.thenergo.eu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *