Thenergo gaat 47MWth waste-to-energy installatie bouwen in Duitsland

Thenergo NV (Alternext Paris: ALTHE), één van de belangrijkste ontwikkelaars en uitbaters van gedecentraliseerde duurzame energieprojecten, kondigt vandaag aan dat het via haar Duitse zusterbedrijf tse AG een contract afgesloten heeft met Enka AG’s werelds belangrijkste producent van viscosegaren, om op de productiesite in Elsterberg (Duitsland) een 47MWth solid recovered fuel (SRF) warmtekrachtkoppelinginstallatie te bouwen. Deze zal goed zijn voor ongeveer 47MWth en 12MWe.

Enka haalt op dit ogenblik haar warmte en elektriciteit uit stoomketels op stookolie en aardgas. Voor een energie-intensief bedrijf als Enka is een doordacht energieplan cruciaal voor de verdere groei op lange termijn. De Duitse poot van Thenergo, tse AG, vond een oplossing door een SRF WKK-installatie te bouwen die als belangrijkste energiebron zal fungeren. De huidige installaties van Enka die op fossiele brandstoffen draaien, zullen enkel ingezet worden om piekmomenten te overbruggen of als back up noodplan. Hierdoor zullen de energiekosten van Enka aanzienlijk afnemen, wat hen meer armslag zal geven om verder te groeien in de markt van de viscoseproductie.

De WKK-installatie, die de projectnaam EVE meekrijgt, zal stoom en elektriciteit opwekken, afkomstig van de verbranding van solid recovered fuels (SRF). Op jaarbasis gaat het om ongeveer 97.000 ton gerecupereerd plastic dat dankzij langetermijncontracten gegarandeerd door verschillende leveranciers wordt aangeleverd. De bouw van de installatie, gepland voor de lente van 2009, wordt ontworpen om zowel warmte als elektriciteit op te wekken, resulterend in 47MWth en 12MWe. De SRF installatie is gebaseerd op een rankine cyclus bestaande uit een roosteroven, een hoge druk waterpijp ketel, en een stoomturbine.

Thenergo participeert voor 90% in het project en Enka voor de resterende 10%. Met dit project gaat een totale investering gepaard van €65 miljoen, die gefinancierd wordt door een kapitaalinvestering (20%) en langetermijn-bankleningen.

Over Thenergo

Thenergo, gevestigd in Antwerpen, is een snelgroeiende, onafhankelijke en volledig geïntegreerde ontwikkelaar en operator van duurzame energieprojecten op basis van biogas, aardgas, plantaardige olie, houtafval en secundaire brandstoffen uit afval.
Thenergo biedt haar klanten een absolute meerwaarde: het bedrijf is een ‘one-stop provider’ voor duurzame energieoplossingen, waarbij hernieuwbare brandstoffen omgezet worden in elektriciteit en warmte.
Sinds 14 juni 2007 noteert Thenergo op Alternext Parijs onder ticker: ALTHE. Thenergo kondigde recent haar intenties aan om naast Alternext Parijs ook op de Brusselse Euronext beurs te noteren. www.thenergo.eu

Over Enka

ENKA GmbH & Co. KG, Wuppertal/Duitsland, telt drie productiesites in Duitsland en een productiesite in Polen. De 1100 werknemers produceren per jaar 18.000 ton hoogwaardige viscose filamentgaren.
ENKA verkoopt haar producten onder de merknaam “ENKA” aan veeleisende textielfabrikanten over de hele wereld. ENKA is deels in handen van de International Chemical Investors Group, een privaat investeringsbedrijf dat zich richt op middelgrote chemische bedrijven die leider zijn in een nichemarkt en actief zijn in een competitieve omgeving. www.enka.de

Perscontact

Thenergo NV/SA
Graham Fairbank – Head of Communications
Tel +32 (0) 3 292 97 01
Fax +32 (0) 3 292 96 97
graham.fairbank@thenergo.eu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *