Thenergo en AIF bouwen in Kallo 28MWe multi-fuel projecten

Thenergo, (Alternext Paris: ALTHE), één van de belangrijkste ontwikkelaars en uitbaters van gedecentraliseerde duurzame energieprojecten, en Agri Investment Fund (AIF), een investeringsentiteit van M.R.B.B., de financiële holdingmaatschappij van de Boerenbond, kondigen vandaag aan dat ze de handen in elkaar slaan om twee duurzame energieprojecten te bouwen op de Fertikal-site van AIF te Kallo, nabij Antwerpen. Fertikal is een bestaande mestdroog-installatie, die volledig in handen is van AIF. Het eerste project bestaat erin om het aardgasverbruik van de huidige installatie te vervangen door hernieuwbare warmte, afkomstig van een 9MWe Warmtekrachtkoppelingsinstallatie (WKK) op bio-olie. Het tweede project bestaat uit een volledig nieuwe 19MWe multi-fuelinstallatie, die op de Fertikal-site zal gebouwd worden.

Deze twee projecten vormen de eerste concrete invulling van de aankondiging eerder deze maand waarbij beide partijen tot een overeenkomst kwamen voor het vormen van een industrieel partnership.

Fertikal is een drooginstallatie die momenteel 60.000t/jaar varkensmest omzet in 20.000t/jaar organische mestkorrels. Door de huidige installatie om te bouwen wil men de energiekosten aanzienlijk verminderen en mogelijkerwijs de jaarlijkse productie van de mestkorrels opdrijven. De WKK-installatie op bio-olie zal 9MWe en 8MWth produceren, wat de productie van de organische meststof omvormt tot een duurzaam proces.

Op het perceel aanpalend aan Fertikal willen Thenergo en AIF bovendien een nieuwe 19MWe multifuelinstallatie bouwen die 200.000 t/jaar organische afvalstromen zal verwerken d.m.v. een Rankine cyclus geoptimaliseerd voor stroomproductie.

Met het project gaat een totale investering gepaard van €82 miljoen, die gefinancierd wordt door een €14 miljoen kapitaalinvestering, gedragen door beide partijen, en senior debt.

Over Thenergo

Thenergo, gevestigd in Antwerpen, is een snelgroeiende, onafhankelijke en volledig geïntegreerde ontwikkelaar en operator van duurzame energieprojecten op basis van biogas, aardgas, plantaardige olie, houtafval en secundaire brandstoffen uit afval.

Thenergo biedt haar klanten een absolute meerwaarde: het bedrijf is een ‘one-stop provider’ voor duurzame energieoplossingen, waarbij hernieuwbare brandstoffen omgezet worden in elektriciteit en warmte.

Sinds 14 juni 2007 noteert Thenergo op Alternext Parijs onder ticker: ALTHE
www.thenergo.eu

Over Agri Investment Fund

Agri Investment Fund werd in november 2007 opgericht door M.R.B.B., de financiële holdingmaatschappij van de Boerenbond. Agri Investment Fund investeert in bedrijven die bijdragen tot de versterking van de competitiviteit van de land- en tuinbouwsector in de regio waar Boerenbond actief is.

Perscontacten

Thenergo NV/SA
Graham Fairbank – Directeur Communicatie
Tel +32 (0) 3 292 97 01
Fax +32 (0) 3 292 96 97
graham.fairbank@thenergo.eu

Agri Investment Fund
Luc Basstanie
Tel +32 (0) 16 28 62 51
Tel +32 (0) 477 61 86 80
luc.basstanie@agri-investment-fund.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *