“Ramp in Roermond kon zich evengoed in België voordoen”

22/12/2014

Tino Braeckman, Laboratory Director van lucht- en asbestlabo Translab, over een gebrek aan bewustmaking rond asbest.

In het Nederlandse Roermond, op zo een twintig kilometer van Maaseik, brak dinsdagavond een grote brand uit die twee loodsen met plezierjachten in brand zette. Een enorme hoeveelheid asbest kwam vrij uit het dak en verspreidde zich in geen tijd over de binnenstad. Op verschillende plaatsen mochten mensen niet naar buiten, straten en winkels werden afgesloten.

“Het had evengoed in België kunnen gebeuren”, stelt Tino Braeckman, Laboratory Director van het lucht- en asbestlabo Translab. Volgens Braeckman staan er nog zeer veel oude loodsen in ons land met asbesthoudende golfplaten als dakbedekking.

Translab geeft ondersteuning bij dit soort calamiteiten en werd enkele jaren geleden aangesteld als specialist ter zake bij een gelijkaardig voorval: een uitgebrande kaarsenfabriek in Herentals. “De brokstukken lagen verspreid over de aanpalende percelen. Translab is toen ter plekke onder meer de luchtmetingen gaan uitvoeren (asbestvezelconcentratie in de lucht). Nadien onderzochten we hoe ver en hoe zwaar de contaminatie ging.”

“In Roermond hadden ze nog geluk met de weersomstandigheden”, merkt Braeckman op. “De regen en de wind zorgden ervoor dat de asbestdeeltjes niet te lang in de lucht bleven hangen. Toch lagen de deeltjes meteen verspreid, tot in de winkelstraten met het gekende gevolg.”

BEWUSTMAKING
Het grote probleem ligt volgens Braeckman bij de bewustmaking omtrent de schade die asbest kan aanrichten. Het is immers wetenschappelijk bewezen dat zich bij een besmetting bepaalde kankers kunnen ontwikkelen. De latentietijd voor de ontwikkeling van bepaalde kankers ligt tussen tien tot twintig jaar na het oplopen van een asbestbesmetting.
Een asbestinventarisatie is sinds 2006 voor elke werkgever/ bedrijf een wettelijke verplichting. Maar een verplichting voor particulieren is er nog niet. “Meer en meer notarissen beginnen daar gelukkig op te letten. Maar het is ook aan de koper om hier bij de aankoop van een woning goed op te letten”, geeft Tino Braeckman als goede raad mee.

Translab is lid van ABO-Group, dat samen met de overheid het asbestprobleem in België aanpakt.

Translab Asbestlabo

Terug naar overzicht